Amb 34.811 visitants, el de la Font Roja és el Parc Natural que més afluència rep per davant del de la Serra de Mariola (25.565) i el del Montgó (15.584)
El servei públic prestat per VAERSA Grup respon a l'encàrrec de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica per a la promoció, difusió, educació ambiental, manteniment i conservació
El departament de Serveis i la direcció de VAERSA Grup en el Parc Natural de la Font Roja (Alcoi), va assistir dimarts passat 9 de novembre a una explicació a peu de camp dels treballs que desenvolupen les persones de l'empresa pública en aquest enclavament natural. La seua labor respon al servei públic que brinda l'empresa per a la promoció, difusió, manteniment, educació i conservació de la xarxa de 22 Parcs Naturals que realitza per encàrrec de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
Dins del servei públic que desenvolupa VAERSA Grup en aquest i en la resta dels 22 enclavaments naturals de la Comunitat Valenciana, estan els programes específics per a la conservació de l'ecosistema, la gestió de l'ús públic, la comunicació i divulgació de la marca Parcs Naturals, el de desenvolupament socioeconòmic, el programa de gestió participada o el d'educació ambiental.
Educació Ambiental
Precisament, l'empresa pública posa a disposició de la Conselleria 55 persones per a realitzar l'encàrrec corresponent a l'educació ambiental, amb 41 educadors, 7 guies, 3 tècnics de la marca i 4 persones en l'equip de gestió. En aquest capítol, amb 34.811 visitants el de la Font Roja va ser en 2020 el Parc Natural més visitat de la Comunitat Valenciana, seguit del de la Serra de Mariola, amb 25.565 i el del Montgó, amb 15.584, segons les dades facilitades hui per VAERSA Grup.
A més de la sensibilització, l'equip tècnic d'educadors com el que treballa a la Font Roja, compost per un guia (Pep Cantó), un altre de reforç (Clara Ferrer) i un educador ambiental (Jordi Acosta), realitza funcions d'atenció al visitant en el Centre d'Interpretació dels parcs, servei d'atenció escolar amb recorreguts guiats, interpretació del patrimoni, comunicació i divulgació, el projecte de regulació d'accessos, propostes d'ubicació, disseny i redacció de senyalització o la gestió participada de millores.
Manteniment i conservació
L'altre encàrrec de la Conselleria a VAERSA Grup se centra en les tasques de manteniment i conservació. Per a elles, l'empresa pública té assignades a 147 persones, que componen 36 Brigades desplegades pels 22 Parcs Naturals junt a cinc persones de l'equip de gestió, dos mariners i un patró. En el de la Font Roja el servei públic el brinda una Brigada de quatre persones (Antonio Santonja, Antonio Pérez, Juan Luís Parrés i David Aparisi).
S'encarreguen, entre altres tasques, de la conservació d'hàbitats, flora, fauna i patrimoni cultural, participació en els censos anuals, manteniment i millora d'equipaments i infraestructures, com l'adequació dels itineraris d'ús públic, la col·locació de la senyalització del Parc Natural i tasques per a la correcció d'impactes derivats de l'us públic i per a la seguretat del visitant.
Tecnologia
Totes les Brigades dels 22 Parcs Naturals treballen coordinades mitjançant una aplicació informàtica denominada ABENA, que permet disposar de dades en temps real sobre les seues actuacions, amb l'objectiu d'oferir a la Conselleria un servei optimitzat per a la presa de decisions.
"Ens ha agradat molt el que hem vist a la Font Roja i estem molt agraïts per l'acollida que ens ha brindat el Parc Natural", ha indicat el director general de VAERSA Grup, Ferran García. També ha afirmat que "aquest és un dels encàrrecs de la Conselleria que més satisfacció reporta a una empresa pública com la nostra, on el valor social és el nostre principal indicador i pel qual es percep millor la resta de retorns que implica, com el mediambiental, per a conservar l'entorn".
El Parc Natural de la Font Roja està enclavat a la comarca de l'Alcoià, entre els termes municipals d'Alcoi i Ibi, i representa un dels espais naturals més ben conservats del territori valencià. Les seues 2.298 hectàrees protegides comprenen l'alt de Sant Antoni, el carrascar de la Font Roja i la Teixereta. La cota d'altura més elevada se situa en el Menejador, a 1.356 metres d'altitud.